Kuinka löytää luovuutemme?

Tai kuinka löytää aikaa inohimoillemme?

Johanna Tilus kirjoitti Evita-lehdessä luovuudesta vuonna 2010 (numerossa 5) inspiroivasti. Tässä vielä samoja asioita omin ja toisin sanoin 🙂

Mihin uppoudumme helposti, missä ajantajumme katoaa ja olemme yksinkertaisesti vain läsnä? Flow-tila on mielestäni aika hyvä termi kuvaamaan innostuksen ja läsnäolon tilaa. Mieti milloin olit viimeksi aidosti läsnä ja nautit tekemisestä?

Raivaa tilaa kalenteristasi. Lapsiperheen arki ainakin on täynnä ”to do juttuja” meidän huushollissa. Kirjoita ylös 5 asiaa, jotka on pakko tehdä, mutta inhoat niiden tekemistä. Tämän jälkeen voit miettiä, voisinko tehdä jonkin asian toisin (nopeammin) tai jättää tekemättä.

Tähän kannattaa kokeilla kasvatustieteen professori Juha Hakalan konseptia, ”tehdä asia mahdollisimman huonosti”. Hän käyttää tätä menetelmää työssään siten, että arvioi ensin kuinka hyvin käsillä oleva työ pitäisi tehdä. Itselle kaikkein tärkeimmät asiat tehdään asteikolla 10 ja muita tehtäviä asteikolla 0-9. Hakala onkin huolissaan perfektionisteista, jotka pyrkivät aina täydelliseen suoritukseen. Työelämän kovenevat vaatimukset vievät helposti mukanaan ja uuvuttavat aina täydellisyyteen pyrkivät tekijänsä.  (Juha Hakalan ajattelusta voi lukea lisää Apoteekki lehdestä 1/2012, s. 24 ).

Luovuuden väitetään perustuvan tietoon, osaamiseen ja oman alan hallintaan. Tämä pätee varmasti ainakin tekemiseen.  Flow-tila syntyy tunteesta että kiinteä osa prosessia. Tiedonhankinta ja oppiminenkin vaatii aikaa, joten raivataan kalenterista siis  sitä tilaa jälleen kerran…

Luovuus käsitetään usein ajatteluna. Inspiroiva keskustelu arvostamasi henkilön kanssa tai oma brain stormaus tai hetken lepo ajatuksia tuuletellen – antaa potkua luoville ideoille. Toisaalta on tärkeää pitää taukoa ja palata asian ajattelemiseen uudelleen tauon jälkeen.

Sitten ehkä se kaikkein tärkein. Uskalla tehdä asioita toisin. Älä epäile itseäsi, vaikka muut ympärillä tekisivätkin niin.  Valitse paras ideasi, hio sitä ja toteuta se.  Nauti matkasta, muista että epäonnistuminen voi olla tärkeä ”turning poin” unelmasi toteuttamisessa. Suosikkilausahdukseni kuuluukin: If not now – then when? Ja toinen liittyy Paola Suhosen lausumaan kysymykseen, joka meni jotenkin tähän suuntaan: ”Miksi jäisin haaveilemaan unelmastani, kun voin toteuttaa sen?”

* * * *

Lähteitä ja lisälukemista:

Evita, 2010, nro 5, s. 19

Artikkeliin haastateltu todennäköisesti kasvatustieteen professori Kari Uusikylää, luovuuden ja lahjakkuuden tutkijaa

Jussi T. Koski, Saku Tuominen: Kuinka Ideat Syntyvät

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s